У січні 2019 року Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров’я» розпочато проект «Впровадження гібридної моделі тестування на ВІЛ у Полтавській області» в рамках проекту «Інноваційні підходи до виявлення пацієнтів з ВІЛ та залучення їх до лікування» на виконання складової частини проекту «Прискорення заходів з подолання ВІЛ-інфекції в Україні» (HealthLink). Проект реалізується в пяти районах області, в тому числі і в Диканському. Робота в районі розпочата комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги Диканської районної ради Полтавської області» у тісній співпраці з Департаментом охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації, Полтавським обласним центром профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом та кабінетом « Довіри» у комунальному некомерційному підприємстві «Диканська лікарня планового лікування» Диканської районної ради.

HealthLink реалізується благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» та Міжнародним благодійним фондом «Альянс Громадського здоров’я» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Проект HealthLink спрямовано на прискорення процесу подолання епідемії ВІЛ в Україні. Участь у ньому дає можливість швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ і своєчасно розпочати лікування.

Програмна діяльність в рамках цього проекту передбачає створення оперативної системи ефективного виявлення ВІЛ-інфекції серед населення, сприяння своєчасному й безперешкодному доступу до медичних послуг для ВІЛ-позитивних осіб, подальшого супроводу та активної підтримки їх у процесі призначення та отримання лікування.

Робота наших районних закладів охорони здоровя в даному проекті розширює можливості населення в отриманні послуги тестування на ВІЛ – інфекцію, визначення свого ВІЛ – статусу та при позитивному результаті отримати якнайшвидше безкоштовне лікування та соціальний супровід. КНП «ЦПМСД Диканської райради» отримало безкоштовні швидкі тести на ВІЛ та інші необхідні матеріали для їх проведення. Тестування розпочалося в Диканській, Балясненській, Стасівській та Водяно – Балківській амбулаторіях загальної практики сімейної медицини та в кабінеті «Довіра» КНП «Диканська ЛПЛ». Запрошую всіх бажаючих пройти тестування до нашого підприємства. Для цього необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або до кабінету «Довіра». Не нехтуйте своїм правом на активне довголіття. ВІЛ – це не вирок.

Головний лікар
КНП «ЦПМСД Диканської райради» Наталія Манич